четвъртък, май 23, 2024

Вярвай повече в себе си, заслужаваш го!

Едно нещо е сигурно. Винаги има утре!

HomeИсторияКакво е Окултното

Какво е Окултното

Какво е Окултното и неговата история

Окултното се отнася до практики, вярвания и знания, които се смятат за скрити или извън обхвата на науката и религията. Думата идва от латинската дума „occultus“, която означава „скрит“ или „таен“.

Окултните практики могат да включват:

 • Магия: Ритуали и действия, предназначени да повлияят на света около нас.
 • Астрология: Изследването на връзката между позициите на небесните тела и човешките дела.
 • Алхимия: Ранен предшественик на химията, занимаващ се с превръщането на метали в злато и откриването на еликсира на живота.
 • Гадаене: Използването на инструменти или ритуали за получаване на знания за бъдещето или скрити неща.

Важно е да се отбележи, че няма научни доказателства в подкрепа на окултните практики. Те обикновено се разглеждат като част от духовната сфера или като алтернативни вярвания.

История на Окултното

Окултните практики и вярвания съществуват от хилядолетия. Можем да открием следи от тях в много древни култури по целия свят, включително:

 • Древен Египет: Египтяните практикуват магия и ритуали, за да се свържат с боговете си и да осигурят успешен живот след смъртта.
 • Месопотамия: Месопотамците използват астрология за предсказване на бъдещето и вземане на решения.
 • Древна Гърция: Гърците вярват в гадаенето и оракулите, за да получат божествено ръководство.
 • Средновековието: В Европа окултните практики се асоциират с ересия и магьосничество, и са подложени на преследване от църквата.
 • Ренесанс: По време на Ренесанса има възраждане на интереса към окултните знания, включително алхимията и астрологията.
 • 19-ти век: 19-ти век е белязан от ръста на спиритизма и теософията, които съчетават окултни идеи с модерни мисли.
 • 20-ти век: 20-ти век вижда нарастващ интерес към източните окултни традиции, като будизма и индуизма, както и към нео-окултните движения, като Wicca.

Какво е Окултното и неговата историяДнес окултните практики и вярвания са все още популярни. Има много различни окултни традиции, всяка със своите собствени вярвания и практики. Някои хора се обръщат към окултното за духовно просветление, други търсят помощ за решаване на лични проблеми, а трети просто са привлечени от мистерията и тайната.

Важно е да се подходи към окултното с отворено, но и с критично мислене. Няма научни доказателства в подкрепа на окултните практики, затова е важно да не разчитате на тях за решаване на сериозни проблеми.

Съвременни окултни традиции

Някои от най-разпространените съвременни окултни традиции са:

 • Wicca: Езическа религия, която почита природата и божественото в мъжки и женски аспекти.
 • Нео-шаманизъм: Практика, вдъхновена от традиционните шамански вярвания, която се фокусира върху изменени състояния на съзнанието и общуването с духовния свят.
 • Херметизъм: Философска и духовна традиция, основана на ученията на Хермес Трисмегист.
 • Сатанизъм: Религия, която се фокусира върху фигурата на Сатана като символ на индивидуалната свобода и бунта.

Дълбоко в Окултното

Ако търсите по-задълбочено проучване на окултното, ето някои направления, които можете да разгледате:

 • Езотерични традиции: Окултното често се припокрива с езотеричните традиции, които се занимават с „скрити“ знания, достъпни само за посветени. Можете да проучите теми като Кабала, Херметизъм, Таро и錬金術 (liàn jīn shù – [錬金術」(pinyin) – китайска алхимия].
 • Западната херметична традиция: Тази традиция обединява различни окултни течения, вдъхновени от писанията, приписвани на Хермес Трисмегист. Тя включва алхимия, астрология, магия и теорията за съответствията (идеята, че всичко във Вселената е свързано).
 • Източни окултни традиции: Източните религии като будизма, индуизма и таоизма също имат свои окултни аспекти, като например тантрически практики и йога.
 • Фолк магия: Традиционните практики за магия, гадаене и лекуване, предавани през поколенията в различни култури по света.

Изследване на конкретни практики: Можете да се потопите по-дълбоко в специфични окултни практики, като например:

 • Астрална проекция: Практиката на „извънтелесно преживяване“, при което се смята, че съзнанието напуска тялото.
 • Ритуална магия: Използването на символи, действия и думи за постигане на конкретни цели.
 • Гадаене: Използването на инструменти като карти Таро, руни или астрологични карти за получаване на информация за бъдещето или скрити неща.

Запомнете: Подхождайте към изследването на окултното с уважение и предпазливост. Не всичко, което ще прочетете, ще е базирано на научни факти. Препоръчително е да използвате критично мислене и да кръстосвате информацията от различни източници.

Също така е важно да се отбележи, че някои окултни практики могат да бъдат опасни, ако не се извършват правилно. Винаги е добра идея да проучите внимателно дадена практика, преди да я опитате сами.

Милен
Миленhttps://vselenata.com
Като цяло самоук човек, когато нещо ми е интересно научавам всичко за него. Така минах от обикновен играч на Куейк 2 когато бях едва 14ет годишен, до собственик на перфектно изграден уебсайт в днешно време. Да, така звучи лесно и като лъжа едва ли не. Но се минаха години в учене на това какво е SEO, как се изгражда уебсайта и коя платформа е най - полезна както за крайния потребител, така и за администратора. Разбира се знанията ми не се ограничават само до това, имам опит в окултните сфери, гейминга като играч, и като програмист(трудна работа). Създавал съм приложения и една две игри за Андроид устройства. Имам зад гърба си опит и с UNITY, програмка и ресурси които не препоръчвам на никого който си цени нервите, времето и здравето. И още, и още.
Още по темата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Сериозно ли?