30.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Вярвай повече в себе си!

Едно е сигурно, винаги има утре!

Какво е Окултното и неговата история

Окултното се отнася до практики, вярвания и знания, които се смятат за скрити или извън обхвата на науката и религията. Думата идва от латинската дума “occultus”, която означава “скрит” или “таен”.

Окултните практики могат да включват:

 • Магия: Ритуали и действия, предназначени да повлияят на света около нас.
 • Астрология: Изследването на връзката между позициите на небесните тела и човешките дела.
 • Алхимия: Ранен предшественик на химията, занимаващ се с превръщането на метали в злато и откриването на еликсира на живота.
 • Гадаене: Използването на инструменти или ритуали за получаване на знания за бъдещето или скрити неща.

Важно е да се отбележи, че няма научни доказателства в подкрепа на окултните практики. Те обикновено се разглеждат като част от духовната сфера или като алтернативни вярвания.

История на Окултното

Окултните практики и вярвания съществуват от хилядолетия. Можем да открием следи от тях в много древни култури по целия свят, включително:

 • Древен Египет: Египтяните практикуват магия и ритуали, за да се свържат с боговете си и да осигурят успешен живот след смъртта.
 • Месопотамия: Месопотамците използват астрология за предсказване на бъдещето и вземане на решения.
 • Древна Гърция: Гърците вярват в гадаенето и оракулите, за да получат божествено ръководство.
 • Средновековието: В Европа окултните практики се асоциират с ересия и магьосничество, и са подложени на преследване от църквата.
 • Ренесанс: По време на Ренесанса има възраждане на интереса към окултните знания, включително алхимията и астрологията.
 • 19-ти век: 19-ти век е белязан от ръста на спиритизма и теософията, които съчетават окултни идеи с модерни мисли.
 • 20-ти век: 20-ти век вижда нарастващ интерес към източните окултни традиции, като будизма и индуизма, както и към нео-окултните движения, като Wicca.

Какво е Окултното и неговата историяДнес окултните практики и вярвания са все още популярни. Има много различни окултни традиции, всяка със своите собствени вярвания и практики. Някои хора се обръщат към окултното за духовно просветление, други търсят помощ за решаване на лични проблеми, а трети просто са привлечени от мистерията и тайната.

Важно е да се подходи към окултното с отворено, но и с критично мислене. Няма научни доказателства в подкрепа на окултните практики, затова е важно да не разчитате на тях за решаване на сериозни проблеми.

Съвременни окултни традиции

Някои от най-разпространените съвременни окултни традиции са:

 • Wicca: Езическа религия, която почита природата и божественото в мъжки и женски аспекти.
 • Нео-шаманизъм: Практика, вдъхновена от традиционните шамански вярвания, която се фокусира върху изменени състояния на съзнанието и общуването с духовния свят.
 • Херметизъм: Философска и духовна традиция, основана на ученията на Хермес Трисмегист.
 • Сатанизъм: Религия, която се фокусира върху фигурата на Сатана като символ на индивидуалната свобода и бунта.

Дълбоко в Окултното

Ако търсите по-задълбочено проучване на окултното, ето някои направления, които можете да разгледате:

 • Езотерични традиции: Окултното често се припокрива с езотеричните традиции, които се занимават с “скрити” знания, достъпни само за посветени. Можете да проучите теми като Кабала, Херметизъм, Таро и錬金術 (liàn jīn shù – [錬金術」(pinyin) – китайска алхимия].
 • Западната херметична традиция: Тази традиция обединява различни окултни течения, вдъхновени от писанията, приписвани на Хермес Трисмегист. Тя включва алхимия, астрология, магия и теорията за съответствията (идеята, че всичко във Вселената е свързано).
 • Източни окултни традиции: Източните религии като будизма, индуизма и таоизма също имат свои окултни аспекти, като например тантрически практики и йога.
 • Фолк магия: Традиционните практики за магия, гадаене и лекуване, предавани през поколенията в различни култури по света.

Изследване на конкретни практики: Можете да се потопите по-дълбоко в специфични окултни практики, като например:

 • Астрална проекция: Практиката на “извънтелесно преживяване”, при което се смята, че съзнанието напуска тялото.
 • Ритуална магия: Използването на символи, действия и думи за постигане на конкретни цели.
 • Гадаене: Използването на инструменти като карти Таро, руни или астрологични карти за получаване на информация за бъдещето или скрити неща.

Запомнете: Подхождайте към изследването на окултното с уважение и предпазливост. Не всичко, което ще прочетете, ще е базирано на научни факти. Препоръчително е да използвате критично мислене и да кръстосвате информацията от различни източници.

Също така е важно да се отбележи, че някои окултни практики могат да бъдат опасни, ако не се извършват правилно. Винаги е добра идея да проучите внимателно дадена практика, преди да я опитате сами.

Здравейте 👋

Бъдете винаги информирани за всичко ново във Вселената, напълно безплатно.

Няма спам и досаждане!

Харесва ли ви статията?
Харесва ми
0
Харесва ми
Помогна ми
0
Помогна ми
ХаХаХа
0
ХаХаХа
Ехаа
0
Ехаа
Тъжно
0
Тъжно
Не ми харесва
0
Не ми харесва

Още по темата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Най - четено

Луната днес

Луната днес
Луната днес Кой лунен ден е според луната днес? Можете да разберете от ежедневната лунна прогноза на Вселената(Vselenata.com). Важно Лунната прогноза се обновява автоматично, точно в момента в който започва новия лунен ден! В случай, че това не се случи, изтрийте кеша на браузъра си. Пожелавам ви лек, спокоен и успешен лунен ден. с уважение: Милен(собственик и главен администратор на Вселената(Vselenata.com). Ежедневен Лунен Календар v3.2.4

Моята надежда

Моята надежда
Неугасваща надежда Всеки човек понякога губи надежда за каквото и да било. А всички знаем, че угасне ли пламъка в душата, идва ред на мрака и самотата в него. Това са едни от най - тежките моменти в живота, в които е хубаво да има кой да ни върне онази малка светлинка, която да ни води и топли когато имаме нужда. Когато потънем в нищото Тогава се събужда онази част която не е от нас, която не сме виждали или усещали почти през целия си съзнателен живот....

Лунен календар за месец Юни 2024 година

Лунен календар
Лунен календар за месец Юни 2024 година Лунен календар за юни 2024 г. под формата на интерактивна таблица за всеки ден от месеца, посочваща дните на новолуние, пълнолуние, местоположението на Луната в знаците на Зодиака. Дългоочакваното лято настъпи. Градините са пълни с буйно цъфтяща зеленина и сладък аромат. Юни е месецът на лъчезарното слънце, най-дългите дни. Месец Юни получава името си от богинята Юнона, съпруга на Юпитер. Тя е богиня на плодородието, повелителка на дъжда и пазителка на брачните отношения. Лунният календар за юни 2024 г....

Лунен календар за 18-ти май

Лунен календар
До 14:42 е десети ден от лунния цикъл: Фаза на луната: Втора четвърт, растяща луна Характеристики на деня: Най-после настъпи денят на активната почивка. Силите в тялото започват да текат като фонтан. Сътворението във всеки смисъл е основното мото и тема на този ден. Въздействие върху личността: Излишната енергия постоянно се усеща. Силата трябва да се насочи в добра и творческа посока. Бизнес и пари Като цяло общуването на работното място е приятно, това се усеща особено в сплотените колективи. Днес енергията е в разгара си и с един...

Лунен календар от 13.05 до 31.05.24г.

Лунен календар
Лунен календар за месец Май 2024 година Лунна прогноза за всеки ден Лунен календар за 13 май 2024г Луната днес преминава от Рак в Лъв, в квадрат с Меркурий. Ще породи много планове, но за тяхното изпълнение може да няма достатъчно воля, смелост, подходящи ресурси и други фактори. За да направите скок към целта, имате нужда от тласък и допълнителна мотивация, включително отчаяние и протест. Недоволството от ситуацията ще бъде по-стимулиращо за предприемане на решителни стъпки, отколкото празните желания и капризи. Опитът да промените нещо радикално, да се сбогувате...

You cannot copy content of this page